ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

e-mail επικοινωνίας: nikolaosppappas@yahoo.com

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Η αινιγματική ετρουσκική πυραμίδα που ανακαλύφθηκε στο Μπομάρτσο της Ιταλίας

του Νικολάου Π. Παππά, Πολιτικού Επιστήμονος


 Το 2008, ένας κάτοικος του Μπομάρτσο (στο Λάτσιο της Ιταλίας), ονόματι Salvatore Fosci, ανακάλυψε ένα μνημείο διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Πρόκειται για μια ετρουσκική πυραμίδα με έναν βωμό στην κορυφή. Η πυραμίδα αυτή βρέθηκε πολύ κοντά στον διάσημο Κήπο των Τεράτων.

Το μεγάλο αυτό μνημείο που δημιουργήθηκε σε έναν πέτρινο βράχο, ανασκάφηκε και μετασχηματίστηκε από τους Ετρούσκους. Για αιώνες ήταν θαμμένο κάτω από τη βλάστηση στις πλαγιές ενός φαραγγιού και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’90 από δύο τοπικούς αρχαιολόγους, όμως είχε ξεχαστεί μέχρι το 2008 όπου το ανέδειξε ο Fosci.


Η πυραμίδα πιστεύεται ότι είναι ένας βωμός που χρονολογείται από τον 7ο ή 6ο αιώνα π.Χ. και χρησιμοποιούνταν από τους Ετρούσκους Haruspices, τους μάντεις δηλαδή που έκαναν προφητείες ελέγχοντας τα εντόσθια των θυσιασμένων ζώων (μια τέχνη μαντείας η οποία είχε σημαντική επίδραση και στον ρωμαϊκό πολιτισμό).
Στις παρυφές του βράχου βλέπουμε 28 σκαλοπάτια τα οποία οδηγούν σε δύο ενδιάμεσους βωμούς και στη συνέχεια καταλήγουν στον κύριο βωμό.

Ο βωμός είναι τοποθετημένος ώστε να βλέπει προς τα βορειοδυτικά, δηλαδή προς την κατεύθυνση των Θεών του Κάτω Κόσμου της ετρουσκικής θρησκείας. Πιστεύεται ότι τα αρχαία χρόνια ο βωμός αυτός πρέπει να αντιπροσώπευε έναν πολύ σημαντικό ιερό τόπο, αν και οι γνώσεις μας είναι ελάχιστες και δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.
Γύρω από τον βωμό υπάρχουν υδρορροές, πιθανότατα για τη διευκόλυνση της ροής του αίματος των θυσιασμένων ζώων, το οποίο συλλεγόταν στο τέλος της τελετής.

Στην περιοχή όπου βρίσκεται η πυραμίδα έχουν βρεθεί εκατοντάδες ετρουσκικές επιγραφές, τάφοι, ακόμη και μεσαιωνικά ερείπια και ένας μυστηριώδης πύργος που συνδέεται με τον Ιταλό συγγραφέα και σκηνοθέτη Pier Paolo Pasolini.

Όπως είναι φυσικό πυραμίδα αυτή έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων αλλά και άλλων ομάδων που ψάχνουν την ιστορία υπό διαφορετικά πρίσματα. Πολλοί θεωρούν ότι αυτό το κτίσμα θυμίζει τον τρόπο που σκάλιζαν τους βράχους οι Μάγια, όμως αυτό στην πράξη δεν μπορεί να σημαίνει απολύτως τίποτα.

Πέρα από την φαντασία που εξάπτει ένα τέτοιο εύρημα, το σίγουρο είναι ότι δύσκολα θα καταφέρουμε να μάθουμε περισσότερα για την εν λόγω πυραμίδα. Οπότε μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής θα μας δώσουν μια απάντηση ή έστω μια ιδέα της σημασίας του χώρου.

Πηγές:
http://discoverplaces.travel/…/the-strange-story-of-the-et…/
https://www.atlasobscura.com/places/etruscan-pyramid-bomarzo

Πηγή: Ετρούσκοι, Τυρρηνοί ή Ρασίννες – Φίλοι Αρχαίας Ιστορίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου