ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

e-mail επικοινωνίας: nikolaosppappas@yahoo.com

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Τα πογκρόμ των Σεπτεμβριανών και η σχέση τους με το ζοφερό μέλλον του ελληνισμού

του Νικολάου Π. Παππά, Πολιτικού Επιστήμονος


Τον Δεκέμβριο του 2017 ο Ερντογάν είχε πει κάτι που δυστυχώς στη χώρα μας πέρασε στα ψιλά και κανείς δεν το έθιξε, ίσως γιατί πρόκειται για ένα θέμα που πονάει.

Φυσικά μιλάω για τα πογκρόμ κατά των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη στις 6 Σεπτεμβρίου του 1955, τα γνωστά Σεπτεμβριανά. Σε αυτά, αλλά και στα όσα είχαν γίνει στην Ίμβρο και την Τένεδο, με αποτέλεσμα να εκλείψει σχεδόν ο ελληνισμός της Κωνσταντινουπόλεως, είχε αναφερθεί έμμεσα ο κ. Ερντογάν τότε.

 Δεν το θυμάμαι τυχαία το θέμα αυτό, αλλά γιατί η Τουρκία μέχρι και σήμερα επιμένει να απαιτεί να έχει λόγο στα της μουσουλμανικής μειονότητος στη Θράκη και επικαλείται μάλιστα τη Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία από τη μία θέλει να αλλάξει αλλά από την άλλη ενοχλείται γιατί δεν τηρείται από την Ελλάδα (sic).

Ας θυμηθούμε τί είχε πει στις κοινές δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ερντογάν: «[…] Εύχομαι και λέω μακάρι να μην είχαν διαπραχθεί τα λάθη από προηγούμενες πολιτικές που οδήγησαν στην αποχώρηση πολιτών που ήταν μέλη της μειονότητας και να είμαστε στην κατάσταση που είμαστε σήμερα. Τα λάθη είναι πια κομμάτι της ιστορίας και πρέπει να χτίσουμε το μέλλον σε πολύ δυνατά θεμέλια […]».

Σε ποιά λάθη αναφέρεται ο Ερντογάν; Να του θυμίσουμε. Στα εγκλήματα που έκαναν οι προκάτοχοί του κατά των Ελλήνων της Ίμβρου και της Τενέδου πηγαίνοντας στα νησιά εγκληματίες με αποτέλεσμα ο κόσμος να φύγει «οικειοθελώς». Στα εγκλήματα και τις δολοφονίες των Σεπτεμβριανών, όπου κορόιδευαν συνεχώς τους Έλληνες ότι θα αποζημιωθούν ενώ ταυτόχρονα τους ζητούσαν χρήματα για να… πληρώσουν τις αποζημιώσεις γιατί δήθεν δεν είχαν αρκετά χρήματα. Και να μην μιλήσουμε καν για την εισβολή στην Κύπρο.

Φυσικά το αποτέλεσμα απ’ όλα αυτά ήταν ο ξεριζωμός των Ελλήνων της Βασιλεύουσας και των δύο νήσων, ενώ η Ελλάδα σεβόταν (με τα όποια παρατράγουδα) τη Συνθήκη της Λωζάνης. Με τί μούτρα μπορεί ο Ερντογάν να απαιτεί σεβασμό από την Ελλάδα και να μιλάει για εκατέρωθεν «λάθη» αλλά και για «αποχώρηση» πολιτών από την Τουρκία τη στιγμή που δεν έχει κάνει το παραμικρό, έστω για να αποζημιωθούν οι άνθρωποι αυτοί;

Η Ελλάδα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δώσει το δικαίωμα στην Τουρκία να απαιτεί παραπάνω δικαιώματα στους μουσουλμάνους της Θράκης (αποδεχόμενοι εμείς de facto ότι είναι τουρκική μειονότητα) τη στιγμή που η Άγκυρα αρνείται να πληρώσει για τα εγκλήματά της. Δυστυχώς η χώρα μας συνεχίζει να σκέφτεται με την ηττοπάθεια που σκεπτόταν δεκαετίες τώρα. Οι Τούρκοι απαιτούν και η Ελλάδα απλώς σκέφτεται πως να δώσει τα λιγότερα αντί να βάλει ένα τέλος στην παραχωρητικότητά μας.

Το θέμα των Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως δεν είναι ένα απλό ζήτημα. Είναι ο ξεριζωμός του τελευταίου εναπομείναντος ελληνισμού, του ένδοξου βυζαντινού μας παρελθόντος. Και είναι ντροπή να το έχουμε εκτός ατζέντας επειδή την εποχή εκείνη ακολουθήσαμε μια θλιβερή εξωτερική πολιτική. Όπως οι Τούρκοι απαιτούν θα απαιτούμε κι εμείς. Αλλιώς, απλώς ας βλέπουμε τον ελληνισμό να συρρικνώνεται και ας ζούμε με το «αχ» και το «γιατί» είναι η μοίρα μας τόσο μαύρη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου