ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

e-mail επικοινωνίας: nikolaosppappas@yahoo.com

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Οι δημοσκοπήσεις και η κοινωνική βούληση στον κάλαθο των αχρήστων

του Νικολάου Π. Παππά, Πολιτικού Επιστήμονος

 
Σε άλλη μια δημοσκόπηση αυτές τις ημέρες φάνηκε αυτό που γνωρίζει όλη η Ελλάδα. Ότι καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο «κανένας» κι ότι η κοινωνία απορρίπτει κατά 70%+ τις κρατικές πολιτικές. Και φυσικά κανενός το αυτί δεν ιδρώνει.

Δεν είναι τυχαίο. Υπάρχει μια τάση σε όλη τη Δύση να αποδομηθεί η αξία των δημοσκοπήσεων, να απαξιωθεί η πολιτική σκέψη των λαών και η ικανότητά τους να λύσουν τα «πολύπλοκα» προβλήματα που μόνο οι «ειδικοί» υποτίθεται ότι μπορούν.
Προ ολίγων ετών ένας πολιτικός και ψυχολόγος χρησιμοποίησε στην ΕΡΤ μέχρι και τον προμετωπιαίο λοβό για να υποστηρίξει ότι μια δημοσκόπηση δεν έχει ασφαλή αποτέλεσμα γιατί ο λαός απαντάει με το… θυμικό (άραγε στις εκλογές υπερισχύει η «λογική» κι όχι η οργή;).

Φυσικά όταν αναφέρομαι στις δημοσκοπήσεις δεν εννοώ τόσο αυτές που σε ρωτάνε τί κόμμα θα ψηφίσεις, οι οποίες και σε καλούν να σκεφτείς μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, αλλά κυρίως αυτές που δείχνουν τις απόψεις του κόσμου γενικότερα για το πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς.

Τί λένε οι δημοσκοπήσεις που γίνονται κάθε χρόνο;
1) Ότι οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται κανένα κόμμα -είναι φοβερό ότι για παράδειγμα η Νέα Δημοκρατία έχει ποσοστά που με το ζόρι ξεπερνάνε το 30%, με τις δημοσκοπικές εταιρίες να αρνούνται να μας πούνε το ποσοστό αποχής (στις τελευταίες εκλογές άγγιξε το 50%) και ένα 15% να δηλώνει δηλώνει αναποφάσιστο,
2) ότι απορρίπτει συλλήβδην το πολιτικό σύστημα (τη στιγμή που εμπιστεύεται το στρατό και την εκκλησία) κι ότι
3) Θέλει να τιμωρηθούν οι πολιτικοί που καταλήστεψαν το κράτος και τα ταμεία.

Με τέτοιες απόψεις που εκφράζει ο ελληνικός λαός κατά του πολιτικού συστήματος, λογικό είναι οι μοναρχικής λογικής κομματοκράτες να επικαλεστούν και τον διάολο για να μην δεχτούν την εγκυρότητα των δημοσκοπήσεων ή να αρνηθούν απλώς να τις λάβουν υπόψιν τους.

Μάλιστα τον περασμένο Δεκέμβριο και στην Κύπρο, σε παρόμοια δημοσκόπηση, τα κόμματα ήταν τελευταία σε εμπιστοσύνη -μαζί με τις Μ.Κ.Ο.- ενώ ο στρατός και η αστυνομία είναι στις πρώτες θέσεις.

Έχουν κάποιο πολιτικό αποτέλεσμα οι δημοσκοπήσεις; Φυσικά και όχι, γιατί αλλιώς θα έπρεπε το κοινοβούλιο να δίνει αναφορά στην κοινωνία για τα όσα πράττει, κάτι που η μοναρχική λογική του συστήματος δεν το επιτρέπει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου