ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

e-mail επικοινωνίας: nikolaosppappas@yahoo.com

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Η επαρχία του Αρέτσο και η ετρουσκική κληρονομιά του

 του Νικολάου Π. Παππά, Πολιτικού Επιστήμονος



Η επαρχία του Αρέτσο (Aritim ή Arretium στα ετρουσκικά) φιλοξενεί πολλά ίχνη των Τυρρηνών, ιδιαίτερα στο Casentino και την Valdichiana, περιοχές οι οποίες επιλέχθηκαν ως οικισμοί λόγω των γεωγραφικά ασφαλών θέσεών τους.


Η επαρχία του Αρέτσο έχει πρωτεύουσα την ομώνυμη πόλη η οποία είναι από τις παλαιότερες πόλεις της Τοσκάνης. Η πόλη κατοικήθηκε από τον 8ο ή τον 7ο αιώνα π.Χ. , ήταν πρώτα σπίτι των Ετρούσκων και αργότερα των Ρωμαίων. Μπορείτε να δείτε ίχνη αυτού του μακρινού παρελθόντος στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί υπέροχα ευρήματα, καθώς και διάφορους αρχιτεκτονικούς χώρους σε όλο το Αρέτσο και τις γύρω περιοχές.
Ετρουσκικό γλυπτό που παριστάνει Χίμαιρα, Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλωρεντίας
Το Αρέτσο ήταν μία από τις δώδεκα πόλεις-κράτη της ετρουσκικής Δωδεκάπολης. Το 283 π.Χ. οι Ετρούσκοι συμμάχησαν με τους Γαλάτες και πολιόρκησαν το Αρέτιουμ το οποίο είχαν καταλάβει οι Ρωμαίοι από το 295 π.Χ. Η πολιορκία απέτυχε και η πόλη έμεινε υπό Ρωμαϊκό έλεγχο.
Το Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο στην πόλη δείχνει πολλά για τη σημασία του Αρέτσο κατά την αυτοκρατορική εποχή. Το 68 π.Χ. γεννήθηκε στην πόλη ο ετρουσκικής καταγωγής Γάιος Κίλνιος Μαικήνας (λατινικά: Gaius Cilnius Maecenas), ο οποίος ήταν φίλος και σημαντικός σύμβουλος του Οκταβιανού Αυγούστου και ο πιο έμπιστος από του συμβούλους του Οκταβιανού. Το Αρέτσο για να τον τιμήσει έδωσε το όνομά του στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλεως.
Γάιος Κίλνιος Μαικήνας
Κοντά στο Αρέτσο βρίσκεται το δάσος Pomaio, σε απόσταση μόλις 15 λεπτών με τα πόδια από το οινοποιείο. Εκεί βρίσκεται μια ετρουσκική-ρωμαϊκή γέφυρα που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.Χ. Η γέφυρα ήταν ένα θαύμα της υδραυλικής μηχανικής που επέτρεψε στο Terme del Prato να λειτουργεί σωστά.
Περίπου 40 χιλιόμετρα νότια του Pomaio βρίσκεται η γραφική Κόρτωνα (Cortone). Από κάποιους έχει χαρακτηριστεί ως η “Μέκκα” για τους λάτρεις της ιστορίας. Μεταξύ του 8ου και 7ου αιώνος π.Χ., η Κόρτωνα ήταν ένας σημαντικός ετρουσκικός οικισμός.
Τον 18ο αιώνα έγινε ένα σημαντικό κέντρο για την αρχαιολογική έρευνα με το άνοιγμα της Ετρουσκικής Ακαδημίας και του Ετρουσκικού Μουσείου, τα οποία ιδρύθηκαν το 1728 και επαινέθηκαν από σημαντικότατες προσωπικότητες από όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Βολταίρου και Μοντεσκιέ.

Η πόλη σήμερα διαθέτει πολλά αξιοθέατα, μεταξύ αυτών πάρα πολλές εκκλησίες όπως ο Καθεδρικός ναός, η εκκλησία του Αγίου Δομίνικου και την Βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου