ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

e-mail επικοινωνίας: nikolaosppappas@yahoo.com

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Σημαντική ανακάλυψη στον Κρότωνα: Βρέθηκε αρχαίο λατομείο στην ακτή παραλίας

 του Νικολάου Π. Παππά, Πολιτικού Επιστήμονος




Ένα αρχαίο λατομείο εκμετάλλευσης μυλόπετρας βρέθηκε, τυχαία, στις 26 Ιουνίου του 2020 στην πόλη της Ιταλίας Crotone (ο αρχαιοελληνικός Κρότωνας). Το εύρημα βρέθηκε στην ακτή της πόλης, απέναντι από ένα δημοφιλές εστιατόριο ονόματι Nove Zero Due και φαίνεται ότι βγήκε στην επιφάνεια τυχαία από τα κύματα και την κακοκαιρία το τελευταίο διάστημα.

το σημείο που βρέθηκε το λατομείο
Το λατομείο βρισκόταν έξω από τα τείχη της πόλης, στο δρόμο προς το Λακίνιο Άκρο, στο οποίο υπήρχε το ιερό της Λακινίας Ήρας και σήμερα σώζεται μόνο μία κολόνα ύψους 8,2 μέτρων.
το Λακίνιο Άκρο
Η ανακάλυψη έγινε εντελώς τυχαία, όταν η αρχιτέκτονας Marina Giulia Vincelli πραγματοποιούσε μια βόλτα στη θάλασσα και είδε τέσσερις μυλόπετρες μόλις μερικά εκατοστά κάτω από το νερό.
Τί είναι, όμως, οι μυλόπετρες; Από την προϊστορική περίοδο οι μυλόπετρες (χειρόμυλοι) χρησιμοποιούνταν για άλεση του σιταριού το οποίο αφού γινόταν χυλός, ψηνόταν στον ήλιο. Ο μύλος αναφέρεται και στην ελληνική μυθολογία και μάλιστα ο Δίας ήταν προστάτης τους (Μυλέας). Κατά τους ιστορικούς χρόνους η μυλόπετρα χρησιμοποιούταν για την άλεση του σιταριού που προοριζόταν για τραχανά και πλιγούρι.
μυλόπετρα
Επιστρέφοντας στο θέμα μας, η Marina Giulia Vincelli μόλις είδε τις μυλόπετρες ειδοποίησε τον διευθυντή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Κρότωνα (Krotoniate Archaeological Group), Vincenzo Fabiani, και μαζί πήγαν ξανά για να επιθεωρήσουν την περιοχή. Ο Fabiani επιβεβαίωσε τις υποθέσεις της Vincelli σχετικά με την ύπαρξη λατομείου και έδειξε ενθουσιασμένος για την ανακάλυψη.
Το τί θα γίνει από εκεί και πέρα είναι άγνωστο, όπως και η χρονολόγηση του λατομείου. Η ανακάλυψη είναι γεγονός και πλέον μένει να δούμε εάν οι αρχαιολόγοι θα πράξουν τα απαραίτητα και τί συμπεράσματα θα εξάγουν.

Με πληροφορίες από crotone24news.it

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου