ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

e-mail επικοινωνίας: nikolaosppappas@yahoo.com

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Ρώμη εναντίον Ταρκυνίας & Φαλερίων: Ο Μάρκιος Ρούτιλος διαλύει τους Ετρούσκους (Β’ μέρος)

του Νικολάου Π. Παππά, Πολιτικού Επιστήμονος


Το 357 ολοκληρώθηκε με την καταδίκη των Φαλερίων από τους Ρωμαίους λόγω της βοήθειας που προσέφεραν οι πρώτοι στην Ταρκυνία και το 356 ο ύπατος Φάμπιος Αμπούστος κήρυξε τον πόλεμο εναντίον και των δύο πόλεων. Την ίδια στιγμή ο άλλος ύπατος, ο Μάρκος Ποπίλιος Λαένας συνέχιζε τον πόλεμο εναντίον του Τίβολι.

Όταν ο ρωμαϊκός στρατός έφτασε απέναντι στα στρατεύματα Ταρκυνίων και Φαλερίων είδαν μια εικόνα που τους γέμισε τρόμο. Οι ιερείς των Ετρούσκων κρατούσαν πυρσούς και σχέδια που θύμιζαν ερπετά και συγκεκριμένα φίδια. Οι Ρωμαίοι άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι και να επιστρέφουν στο στρατόπεδό τους όμως ο ύπατος άρχισε να τους λέει πόσο άνανδροι θα είναι εάν δεν επιστρέψουν στη μάχη.
Μετά το πρώτο σοκ οι στρατιώτες ένιωσαν ντροπή και επανερχόμενοι στα λογικά τους επέστρεψαν. Οι Ετρούσκοι που στην αρχή τους κορόιδευαν και γελούσαν που το είχαν βάλει στα πόδια, ήταν διάσπαρτοι και δεν αντιλήφθηκαν ότι τους περικύκλωσαν με αποτέλεσμα να καταληφθεί το στρατόπεδό τους σχετικά εύκολα. Οι Ρωμαίοι μετά τη μάχη πήραν μεγάλη λεία και λέγοντας λόγια κατά των εχθρών τους παρόμοια με αυτά που εκείνοι έλεγαν όταν εκείνοι καταλήφθηκαν από πανικό.
Η ήττα αυτή ενόχλησε αφόρητα ολόκληρο τον ετρουσκικό κόσμο και αφού ενώθηκαν υπό την αρχηγία των Ταρκυνίων (αλλά και των Φαλερίων) στράφηκαν κατά των αλατοποιείων της Ρώμης η οποία αποφάσισε να αντιδράσει δυναμικά.Έτσι, ο Μάρκιος Ρούτιλος ορίστηκε δικτάτορας και ηγήθηκε μεγάλου στρατού ο οποίος εκτεινόταν και στις δύο πλευρές του Τιβέρη. Μάλιστα μεγάλο μέρος του στρατού κινήθηκε με σχεδίες. Ο Ρούτιλος βρήκε πολλούς Ετρούσκους επιδρομείς διάσπαρτους, στρατιώτες που είχαν μείνει πίσω από τον υπόλοιπο στρατό και αφού τους νίκησε ερήμωσε τις περιοχές αυτές. Όταν τελικά έφτασε στο κύριο σώμα του ετρουσκικού στρατού επιτέθηκε ξαφνικά και νίκησε παίρνοντας 8.000 στρατιώτες αιχμαλώτους. Όλοι οι άλλοι είτε θανατώθηκαν είτε εκδιώχθηκαν από τη ρωμαϊκή επικράτεια. Η σημαντική αυτή και αποφασιστική μάχη υπολογίζεται ότι έγινε στις 6 Μαΐου. Σύμφωνα με τον Έλληνα ιστορικό Διόδωρο Σικελιώτη, οι ηττημένοι Ετρούσκοι στον δρόμο για την επιστροφή λεηλατούσαν τη ρωμαϊκή επικράτεια.
Ο Μάρκιος Ρούτιλος επέστρεψε στην Ρώμη και ο λαός ζήτησε να πραγματοποιηθεί παρέλαση, δηλαδή τον θρίαμβο-είσοδο στην πόλη που έκανε ένας νικητής στρατηγός μετά τη νίκη του όμως η σύγκλητος το αρνήθηκε. Στη συνέχεια υπήρξε διαμάχη στην πόλη σχετικά με το ποιοι θα πρέπει να εκλεγούν νέοι ύπατοι και μετά από πολλές δικαστικές διαμάχες και εκλογές τελικά επιλέχθηκαν οι Κάιος Σουπλίκιος Πέτικος (για τρίτη φορά) και ο Μάρκος Βαλέριος Πουμπλίκολας, οι οποίοι και ανέλαβαν τα καθήκοντά τους την ίδια κιόλας μέρα.

Το 355 ο Πέτικος πραγματοποίησε επιθέσεις εναντίον των εδαφών της Ταρκυνίας και έναν χρόνο μετά εκατοντάδες Ετρούσκοι παραδόθηκαν στους Ρωμαίους και είτε θανατώθηκαν είτε πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Οι μόνοι που επέζησαν ήταν 358 Ετρούσκοι (260 σύμφωνα με τον Διόδωρο Σικελιώτη) των ανώτερων κοινωνικών τάξεων οι οποίοι στάλθηκαν στη Ρώμη και δολοφονήθηκαν με φρικτά βασανιστήρια. Πολλοί μαστιγώθηκαν και άλλοι αποκεφαλίστηκαν στην αγορά (φόρουμ) με τους Ρωμαίους να βλέπουν την κτηνωδία ως αντίποινα για το έγκλημα της Ταρκυνίας το 358 κατά των δικών τους στρατιωτών (βλ. Α' μέρος ΕΔΩ).

τέλος Β μέρους


Πηγή: Ετρούσκοι, Τυρρηνοί ή Ρασίννες – Φίλοι Αρχαίας Ιστορίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου