ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

e-mail επικοινωνίας: nikolaosppappas@yahoo.com

Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Ανασκαφή ετρουσκικού τάφου στην Κορσική έφερε στο φως πλούσιους θησαυρούς

του Νικολάου Π. Παππά, Πολιτικού Επιστήμονος


Γάλλοι ερευνητές του ινστιτούτου INRAP ανέσκαψαν ετρουσκικό τάφο στην Αλερία της Κορσικής αποκαλύπτοντας πλούσιους αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Ο τάφος αυτός ανακαλύφθηκε τον Μάρτιο του 2019 κάτω από μια τεράστια ρωμαϊκή νεκρόπολη και έναν χρόνο μετά η ανασκαφή ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Η Αλέρια είναι η αρχαιοελληνική πόλη Αλαλία, την οποία είχαν ιδρύσει οι Φωκαείς. Το 540 π.Χ. Ετρούσκοι και Φοίνικες επιτέθηκαν κατά των Φωκαέων και τους υποχρέωσαν να τραπούν σε φυγή παρότι οι Έλληνες είχαν φαινομενικά νικήσει στη ναυμαχία*. Στη συνέχεια η πόλη πέρασε στα χέρια των Ετρούσκων και μετά στους Ρωμαίους.

Ο τάφος χρονολογείται περίπου στα μέσα του 4ου αιώνος π.Χ. και βρέθηκαν στο εσωτερικό του περισσότερα από 200 αντικείμενα (κάτι που αποδεικνύει και την υψηλή κοινωνική θέση του νεκρού).
Παρότι ακόμη τα ευρήματα είναι αντικείμενο μελέτης ήδη έχουμε κάποια σημαντικά πρώτα στοιχεία. Στο κέντρο του τάφου βρέθηκαν τα λείψανα γυναίκας η οποία ήταν τοποθετημένη ανάσκελα με το πρόσωπο στραμμένο στα αριστερά και τα χέρια ηταν ανοιχτά κατά μήκος του σώματος. Η γυναίκα θάφτηκε με χρυσά σκουλαρίκια στα αυτιά της και δύο δαχτυλίδια τα οποία ήταν φτιαγμένα από χρυσό και χαλκό. Η ένοικος του τάφου περιβαλλόταν από 40 κεραμικά αγγεία τα οποία ήταν διακοσμημένα με διάφορες ζωγραφιές.  Στα πόδια της νεκρής γυναίκας βρέθηκαν αγγεία με σετ αρωμάτων. Κοντά στο κεφάλι της, στα αριστερά, τοποθετήθηκαν δύο μεγάλοι σκύφοι και στα δεξιά ένας μικρός αρύβαλλος. Δίπλα στο δεξί πόδι υπήρχαν ένας σκύφος και τρεις οινοχόες διακοσμημένες με γυναικεία πρόσωπα. Όλα αυτά τα έργα είχαν παραχθεί στην Ετρουρία, πιθανότατα στα μέσα του 4ου αιώνος π.Χ.
Μεγάλη βοήθεια στην ανάλυση των ευρημάτων δόθηκε από την μέθοδο σάρωσης με CT (σάρωση ακτίνων Χ που αποκαλύπτουν τα στοιχεία και τα υλικά που συνθέτουν μια πυκνή συγκέντρωση). Μέσω της μεθόδου αυτής οι ερευνητές προσπαθούν να αποκαταστήσουν δύο καθρέφτες, ένας εκ των οποίων έχει οστέινη λαβή και ο δεύτερος χάλκινη. Οι καθρέφτες αυτοί πιθανότατα ήταν διακοσμημένοι με εικόνες θεών και η σάρωση, παρά την καταστροφή που έχουν υποστεί, μπορεί να βοηθήσει να αποκαλυφθούν.
Άλλα ευρήματα μέσω της σάρωσης ήταν τα εξής: ένας από τους μεγάλους σκύφους περιέχει ένα μικρό κύπελλο και ένας μικρός σκύφος περιέχει ένα αντικείμενο που είναι δύσκολο ακόμη να αναγνωριστεί. Ένα από τα αγγεία που τοποθετήθηκαν κοντά στα πόδια της γυναίκας έχει ένα μικρό χάλκινο δαχτυλίδι.

Οι αρχαιολόγοι και ερευνητές πιστεύουν ότι η μελέτη όλων αυτών των εξαιρετικών τεχνουργημάτων θα επιτρέψει την καλύτερη κατανόηση για τις τελετουργικές πρακτικές των Ετρούσκων.

*Περισσότερα για τη ναυμαχία της Αλαλίας βλ. εδώ: https://cognoscoteam.gr/%CE%B2%CE%B9%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF-%CE%B7-%CE%BD%CE%B1%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%BA/


Πηγή: inrap

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου