ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

e-mail επικοινωνίας: nikolaosppappas@yahoo.com

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Ο έρωτας στην Ορθόδοξη παράδοση και η σύγχρονη αλλοτρίωση

Του Νίκου Παππά, Φοιτητή Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο


Στην Ορθοδοξία η ύλη και το πνεύμα αλληλοσυμπληρώνονται. Για παράδειγμα, όταν φιλάμε μια εικόνα τα χείλη μας φιλάνε ένα υλικό, ένα ξύλο. Όμως το νόημα βρίσκεται στην ιδέα του προσώπου που απεικονίζεται. Η ανάγκη της απεικονίσεως του Αγίου και η πίστη στη δύναμη του προσώπου αλληλοσυμπληρώνονουν η μία την άλλη. Έτσι άλλωστε συμβαίνει και στη τέχνη. Ένα έργο τέχνης πίσω του έχει μια πνευματική ανάγκη, την οποία εξωτερικεύει ο δημιουργός του. Η ύλη απεικονίζει την ιδέα και η ιδέα ενδύεται με την ύλη.

Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με τον έρωτα. Το ζευγάρι για να παραμείνει ενωμένο και αγαπημένο χρειάζεται μια ιδέα, την αγάπη. Η ιδέα αυτή όμως χρειάζεται τον έρωτα για να επιβεβαιωθεί. Η υλική ένωση του ζευγαριού δίνει πνοή στην αγάπη τους και η αγάπη τους δίνει νόημα στον έρωτα. Ο Χριστός έδωσε ορισμένες συμβουλές στους ανθρώπους. Μεταξύ αυτών ήταν το μήνυμα της αγάπης και το «αυξάνεσθαι και πληθύνεσθαι». Η σύνθεση αυτών των δύο είναι το μυστικό της ευτυχίας ενός ζευγαριού. Χωρίς το ένα από τα δύο, δεν μπορεί να επιτευχθεί η πραγματική ευτυχία. Και αυτό δεν είναι μια Ορθόδοξη, αποκλειστικά, οπτική, αλλά μια πραγματικότητα των κοινωνικών σχέσεων.

Αυτή είναι η πραγματική Ορθόδοξη οπτική του έρωτα. Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα προ μερικών δεκαετιών, εμφανίστηκαν ορισμένες σέχτες οι οποίες καταδίκασαν την σεξουαλική επαφή ως υλική, αποκλειστικά, έκφραση του ανθρώπου και πρότειναν την μονομερώς πνευματική οδό. Μια οδός η οποία αρνούταν τη φύση του ανθρώπου. Και φυσικά μια πρόταση, η οποία ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με το «αυξάνεσθαι και πληθύνεσθαι».

Οι σέχτες αυτές επέβαλλαν στις τάξεις τους την αγαμία και απαγόρευαν ακόμη και την υπονόηση της σεξουαλικής πράξεως. Εμφάνιζαν την Ορθόδοξη οπτική του έρωτα ως σωματική αδυναμία, και ουσιαστικά επέβαλλαν μια λογική η οποία έλεγε ότι στο πρόβλημα του σεξισμού και της πνευματικής παρακμής της εποχής μας η λύση είναι το άλλο άκρο, της αρνήσεως της φύσεώς μας. Φυσικά αυτό καμία σχέση δεν είχε με την Ορθοδοξία, όμως η εκκλησία αδύναμη εκείνη την εποχή, υποτάχθηκε σε αυτή τη λογική. Ίσως είναι καιρός να επιστρέψει στην Ορθόδοξη λογική, κάτι το οποίο θα επιτρέψει στα ζευγάρια να την ξαναεμπιστευτούν. Ας το επλίσουμε λοιπόν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου