ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

e-mail επικοινωνίας: nikolaosppappas@yahoo.com

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Η πρώτη μεγάλη ναυτική σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων και Ετρούσκων

του Νικολάου Π. Παππά, Πολιτικού Επιστήμονος


 Οι σχέσεις των Ετρούσκων με τους Έλληνες ήταν αρκετά περίπλοκη. Οι Τυρρηνοί αν και επηρεάστηκαν πολύ από τον ελληνικό πολιτισμό συγκρούστηκαν αρκετές φορές μαζί τους για τον έλεγχο των θαλασσών.

Οι Έλληνες συνήθως αναφέρονταν στους Ετρούσκους ως πειρατές, σε σημείο όπου οι δύο λέξεις είχαν γίνει σχεδόν συνώνυμες.

 Η πρώτη μεγάλη σύγκρουση, όμως, θα έρθει στα μέσα του 6ου αιώνος π.Χ. με αφορμή μια αποικία των Φωκαέων στη ζώνη της επιρροής των Ετρούσκων. Ο λόγος για την Αλαλία, μια πόλη που ιδρύθηκε στην ανατολική ακτή της Κορσικής, ένα σημαντικό σημείο που αποτελούσε ενδιάμεσο σταθμό για το εμπόριο με τη Μασσαλία, μια άλλη αποικία των Φωκαέων.

Η Κορσική βρισκόταν απέναντι από τις Τυρρηνικές ακτές και οι Φωκαείς, διωκόμενοι από τους Πέρσες, εγκαταστάθηκαν εκεί αναζητώντας μια νέα πατρίδα. Το 540 οι Φωκαείς είχαν αναπτυχθεί πολύ στην Αλαλία και είχαν πλήξει σε μεγάλο βαθμό το ετρουσκικό εμπόριο στο Τυρρηνικό πέλαγος.



Έτσι, Ετρούσκοι και Καρχηδόνιοι, οι οποίοι είχαν πάντοτε πολύ στενές σχέσεις και συμμαχίες, επιτέθηκαν στην Αλαλία με 120 πλοία (περίπου το 535 π.Χ.). Οι Έλληνες διέθεταν μόλις τα μισά (60).

Η ναυμαχία έληξε με «καδμεία νίκη» των Φωκαέων, καθώς οι νικητές είχαν τεράστιες απώλειες. Από το 60 πλοία τα 40 καταστράφηκαν και τα εναπομείναντα 20 είχαν υποστεί τεράστιες ζημιές.

Έτσι οι Φωκαείς υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το νησί με αποτέλεσμα να αποκατασταθεί η ηγεμονική θέσω των Ετρούσκων στο βόρειο τμήμα του Τυρρηνικού πελάγους.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της ναυμαχίας είναι ότι οι Φωκαείς στην παρούσα ναυμαχία εισήγαγαν τον χάλκινο κριό και ναυτικές τακτικές που περιελάμβαναν τον «διεμβολισμό» κατά τον αποκαλούμενο «διέκπλου».

Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων και Τυρρηνών. Στη συνέχεια θα υπάρξουν κι άλλες, κυρίως με την Κύμη.

 Σημείωση: Στον χάρτη βλέπετε εκτός από τη ναυμαχία της Αλαλίας και τις άλλες ελληνοετρουσκικές μάχες στην Κύμη και τις Συρακούσες. Ο χάρτης αναφέρει ελληνική ήττα στην Κορσική λόγω της μετέπειτα απόσυρσης των Φωκαέων από τη νήσο.

Πηγή: Ετρούσκοι, Τυρρηνοί ή Ρασίννες – Φίλοι Αρχαίας Ιστορίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου