ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

e-mail επικοινωνίας: nikolaosppappas@yahoo.com

Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

Το μυστήριο γύρω από το ετρουσκικό Fanum Voltumnae

του Νικολάου Π. Παππά, Πολιτικού Επιστήμονος


Το Fanum Voltumnae ήταν ο τόπος των ετήσιων συναντήσεων της ετρουσκικής Δωδεκάπολης, της συνέλευσης των 12 μεγάλων πόλεων της Ετρουρίας.

Το ετρουσκικό «fanum» σημαίνει «ναός», το «ιερό» ή γενικότερα ο «ιερός τόπος». Ο Voltumna ήταν ο κεντρικός θεός της τυρρηνικής θρησκείας, ο Τζούπιτερ ή αλλιώς ο αντίστοιχος Δίας για τους Έλληνες (άρα Fanum Voltumnae είναι το ιερό του Διός).


Πριν μπούμε στο κυρίως θέμα αξίζει να αναφέρουμε ποιες πόλεις ήταν μέλη της Δωδεκάπολης. Υπάρχουν κάποιες διαφωνίες, όμως η λίστα που πιθανότατα είναι πιο κοντά στην αλήθεια είναι η εξής:

Το Αρρήτιον (Arezzo), η Καιρέα (Caisra, σημερινό Cerveteri), το Κλούσιον (Clevsin), η Κόρτωνα (Curtun), η Περουσία (Perusna, σημερινή Perugia), το Ποπλώνιον (Pupluna), οι Βήιοι (Vei), η Ταρκυνία (Tarchna), η Βετουλωνία (Vatluna), οι Βολατέρραι (Velathri, σύγχρονη Volterra), οι Βόλκοι (Velch) και οι Βολσίνιοι (Velzna).



Οι Lucumoni, δηλαδή οι ανώτατοι άρχοντες των ετρουσκικών πόλεων, εκεί συζητούσαν τα πολιτικά θέματα που απασχολούσαν όλους τους Τυρρηνούς, έμπαιναν κοινές γραμμές σε σημαντικά ζητήματα και καθοριζόταν κοινή εξωτερική πολιτική.

Φυσικά, εκτός από συζήτηση για τα πολιτικά θέματα, γινόντουσαν ταυτόχρονα κοινές θρησκευτικές τελετές, καθώς και μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων που αφορούσαν ολόκληρη την κοινότητα: εμπορικές εκθέσεις, αθλητικοί αγώνες και θεατρικές παραστάσεις.

Ο Τίτος Λίβιος αναφέρει ότι το ετήσιο συνέδριο των πόλεων της Ετρουρίας διαρκούσε 20 μέρες. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η συνάντηση στο Fanum Voltumnae ήταν για τους Ετρούσκους κάτι όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες για τους Έλληνες.

Ένα ερώτημα το οποίο απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια τους αρχαιολόγους και τους ερευνητές είναι η αναγνώριση της θέσης στην οποία γινόντουσαν οι γιορτές αυτές. Μέχρι σήμερα έχουν προταθεί οι εξής τοποθεσίες:

Ο Δομινικανός ιστορικός Annio da Viterbo, ο οποίος έζησε μεταξύ 14ου και 15ου αιώνα, αναγνώρισε τη θέση στην πόλη του, δηλαδή το Βιτέρμπο. Μια άλλη, πιο πρόσφατη πρόταση, είναι το Ορβιέτο, το οποίο είναι η ετρουσκική πόλη Βολσίνιοι (Velzna) όπου υπάρχει ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος.

Τέλος, ορισμένοι ερευνητές θεωρούν ότι γινόντουσαν στο Μοντεφιασκόνε (Montefiascone) το οποίο βρίσκεται σε ένα λόφο στη νοτιοανατολική πλευρά της λίμνης Μπολσένα. Η περιοχή αυτή προτάθηκε λόγω της δεσπόζουσας θέσης της και μπορεί κανείς να δει μια τεράστια περιοχή και που θα μπορούσε το σημείο αναφοράς του ετρουσκικού πολιτισμού.

Οι έρευνες συνεχίζονται καθώς καμία αρχαία πηγή δεν μας δίνει σαφείς πληροφορίες για να προσεγγίσουμε κατ’ ελάχιστον την περιοχή όπου το ιερό βρισκόταν. Οπότε προς το παρόν μόνο στα τυφλά μπορούμε να ψάχνουμε και να υποθέτουμε…

Πηγή: Ετρούσκοι, Τυρρηνοί ή Ρασίννες – Φίλοι Αρχαίας Ιστορίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου